Inledningsanförande av Piero Cipollone, ledamot av ECB:s direktion, i Europaparlamentets utskott för ekonomi och valutafrågor
Bryssel den 8 april 2025
Det är ett privilegium att vara här för att fortsätta vår diskussion om den digitala euron.
Det finns många övertygande argument som talar för en digital euro och enligt min mening sammanfaller de alla med en grundläggande princip: att stärka Europas strategiska oberoende.
I dag vill jag diskutera vad strategiskt oberoende för dagliga betalningar innebär i praktiken och titta både på kontanternas nyckelroll och fördelarna med en digital euro.
Ställda inför en mindre förutsägbar internationell miljö är det nu dags att vidta konkreta åtgärder.
Massbetalningar blir alltmer digitala.[1] Konsumenterna väljer i allt större utsträckning att använda digitala betalningsmedel i butiker och de handlar också allt mer på nätet. En betydande del av dessa transaktioner är dock beroende av leverantörer utanför EU. I dag använder sig allmänheten i 13 euroländer endast av internationella kortsystem eller mobila lösningar för betalning i butik.[2] Och även när det finns nationella kortsystem är dessa beroende av internationella kortsystem för att göra gränsöverskridande betalningar inom euroområdet. I en inte alltför avlägsen framtid kan detta utvecklas till beroende av andra privata betalningsmedel, till exempel utländska stablecoins.
Ett alltför stort beroende av utländska leverantörer undergräver vår motståndskraft och äventyrar vår monetära suveränitet.[3] Det understryker också det överhängande behovet av en digital euro. Om vi inte agerar utsätter vi oss inte bar för betydande risker, utan blir också berövade en stor möjlighet.
Kontanters viktigaste uppgift är att säkerställa finansiell inkludering och motståndskraft
Kontanter är alltjämt en hörnsten i det europeiska finansiella systemet trots den snabba digitaliseringen av massbetalningar, och kontanter är för närvarande vårt enda oberoende betalningsmedel.
Den fortsatt starka efterfrågan på kontanter[4] understryker vikten av att de förblir ett smidigt, säkert och allmänt accepterat betalningsmedel och en värdebevarare.
Kontanter säkrar finansiell inkludering, men spelar också en avgörande roll för motståndskraften i våra betalningssystem och ekonomier. I kristider, till exempel under cyberattacker eller elavbrott, utgör kontanter ett pålitligt reservalternativ. Detta har vi också sett under de naturkatastrofer som under det senaste året har drabbat delar av euroområdet.
Mot denna bakgrund är Eurosystemet fast beslutet att se till att kontanter förblir ett allmänt tillgängligt och accepterat betalningsmedel för alla i Europa. Vi har infört en omfattande kontantstrategi[5], och vi håller på att utforma eurosedlarna för att anpassa dem till framtiden.
ECB välkomnar också helhjärtat förslaget till en förordning om eurosedlars och euromynts ställning som lagligt betalningsmedel. Som vi har förklarat i vårt yttrande bör förordningen klart och tydligt förbjuda ensidiga förbehåll om kontantlöshet från detaljhandlares eller tjänsteleverantörers sida. Det bör också säkerställa att medlemsstaterna håller banksektorn ansvarig för att tillhandahålla viktiga kontanttjänster till både privata kunder och företagskunder, vilket säkerställer god tillgång till möjligheter att ta ut och sätta in kontanter i euro i hela euroområdet.[6]
Behovet av att stärka Europas strategiska oberoende inom digitala betalningar i en föränderlig geopolitisk miljö
Men vi måste också se till att européerna har ett säkert och pålitligt digitalt betalningsmedel som komplement till kontanter och med fördelar som når den digitala sfären. Ökad efterfrågan på digitala betalningar innebär att acceptans av och tillgång till kontanter inte längre räcker till för att täcka en ökande andel av betalningssituationer. Internethandeln står t.ex. för mer än en tredjedel av våra massbetalningar, men kontanter kan inte användas online och det går ofta inte att betala med en europeisk betaltjänst,[7] vilket innebär att vi måste förlita oss på icke-europeiska betalningssystem. Detta är en strukturell svaghet som vi måste åtgärda.
Europa har inte råd att i alltför hög grad förlita sig på utländska betalningslösningar. Det skulle göra oss beroende av främlingars välvilja i ett läge med ökade geopolitiska spänningar. Det brådskande behovet av att bevara vår självständighet är redan nu fullständigt uppenbart. Men att säkra autonomi för samhällsviktiga tjänster som dagliga betalningar är lika brådskande. Utan det är vi sårbara för geopolitiska hot och riskerar att förlora vår monetära suveränitet. Den senaste internationella utvecklingen understryker dessa risker.
Samtidigt försvagas vår ekonomiska potential och vår konkurrensförmåga av vårt beroende av utländska betalningsleverantörer. På grund av den splittrade betalningsmarknaden är europeiska betaltjänstleverantörer ofta inte tillräckligt stora för att kunna erbjuda sina tjänster i hela EU. Detta gynnar i leverantörer utanför Europa, som kan erbjuda sina tjänster i hela EU och även globalt.
Vår splittrade marknadsstruktur kommer också med en hög prislapp. Men det behöver inte vara så – vi kan själva bestämma hur enad vår betalningsmarknad ska vara.
Data visar att inhemska kortsystem förlorar marknadsandelar i hela Europa[8], medan internationella system tar ut höga avgifter av europeiska banker och handlare.[9]
Den ökande popularitet för digitala plånböcker, såsom PayPal eller Apple Pay, utsätter därtill europeiska banker för ytterligare utflöden av avgifter och data.
Under den senast tiden har de åtgärder som vidtagits av den nya amerikanska administrationen för att främja kryptotillgångar och stablecoins med US-dollar som säkerhet skapat oro om Europas finansiella stabilitet och strategiska oberoende. Detta skulle kunna leda till ytterligare förluster av avgifter och data, men också till att euroinlåning flyttas till USA och till att dollarns roll vid gränsöverskridande betalningar ytterligare förstärks. Samtidigt är privata företag allt mer benägna att acceptera stablecoins för kundbetalningar, vilket kan få långtgående konsekvenser för den monetära suveräniteten.[10]
Ställda inför dessa utmaningar behöver vi ett offentlig-privat partnerskap för att behålla vår suveränitet. Den digitala euron – som suveränt europeiskt betalningsmedel baserat på EU-lagstiftning – skulle vara hörnstenen i detta partnerskap.
Den skulle säkerställa att euroområdet behåller kontrollen över sin finansiella framtid. Genom att erbjuda ett säkert och allmänt accepterat digitalt betalningsalternativ som passar alla betalningssituationer – och i hög grad under europeisk styrning – skulle vårt beroende av utländska leverantörer minskas. Och det skulle begränsa möjligheterna för stablecoins i utländsk valuta att bli ett vanligt betalningsmedel inom euroområdet.[11]
Den digitala euron skulle ge europeiska konsumenter ett enkelt och säkert digitalt betalningsalternativ, kostnadsfritt för basanvändning, som täcker alla deras betalningsbehov överallt i euroområdet och samtidigt säkerställer deras integritet.[12] Det skulle också skydda europeiska handlare från de alltför höga avgifter som tas ut av internationella kortsystem och ge bättre förutsättningar att förhandla om avgifter med dessa system.[13]
Dessutom skulle den digitala euron kunna användas offline och göra våra dagliga betalningar mer motståndskraftiga eftersom både konsumenter och handlare fortsatt kan använda den digitala euron utan nätverksuppkoppling.
Viktigt är också att den digitala euron skulle göra det möjligt för europeiska betaltjänstleverantörer att åter agera autonomt.[14] Den digitala euron skulle inte konkurrera med privata initiativ. I stället skulle den utnyttja synergier och göra det möjligt för privata initiativ att lättare expandera i hela EU. Detta skulle bidra till att övervinna de hinder som har lett till den nuvarande splittring.
Ett exempel på dessa synergier erbjuder en integrerad lösning som möjliggör privata initiativ att tillhandahålla tjänster i hela euroområdet och effektivt täcker alla betalningssituationer tack vare gemensamma standarder för en digital euro.
Det skulle innebära att man inte behöver leta efter alternativa utländska betalningslösningar. Europeiska banker skulle kunna behålla sina kunder och få adekvat ersättning för sina tjänster.
Betalningsvärlden förändras snabbt och det är därför viktigt att fortskrida med lagstiftning om den digitala euron nu.
Konsekvenserna av att inte agera blir allt tydligare. Passivitet skulle kunna leda till minskad kontroll över vår finansiella infrastruktur, ökat beroende av utländska system samt till potentiella störningar i våra bank- och kreditsystem. En fördröjning av den digitala euron skulle bromsa vår samlade offentlig-privata respons på dessa risker. Europeiska medborgare förlitar sig på oss för att säkra Europas möjlighet att driva förändring snarare än att titta på från åskådarbänken.
Projektet för en digital euro är på rätt spår
Låt mig nu fokusera på de tekniska framstegen i vårt projekt.
Den rättsliga ramen är avgörande för hur den digitala euron ska fungera, inbegripet dess ställning som lagligt betalningsmedel och skydd av integritet. Projektet för en digital euro fortskrider samtidigt enligt tidsplanen och vi närmar oss slutet av förberedelsefasen.[15]
Tillsammans med marknadsaktörer arbetar vi med regelboken för en digital euro – en gemensam uppsättning regler, standarder och förfaranden för digitala betalningar i euro.[16] Ni har tidigare frågat om de fördelar som en digital euro skulle ha för den privata sektorn. Denna regelbok kommer att göra det möjligt för europeiska betaltjänstleverantörer att utvidga sina tjänster i hela euroområdet genom att utnyttja den digitala eurons öppna standarder och ställning som lagligt betalningsmedel. Så snart medlagstiftarna har antagit lagstiftningen kan dessa standarder färdigställas och marknadsaktörerna kan använda dem även innan en digital euro eventuellt ges ut.[17] Detta skulle tidigarelägga fördelarna för både handlare och konsumenter. Senare i veckan kommer vi att publicera en uppdatering om de framsteg som vi har gjort när det gäller att utveckla regelboken.
Det är mycket viktigt att den digitala euron säkerställer stabiliteten i det finansiella systemet – vi har hört era farhågor i denna fråga och det är en av våra viktigaste prioriteringar. Som jag nämnde förra gången vi möttes håller vi på att utveckla den metod som bygger upp en solid analytisk bas för att fastställa begränsningar för innehav av digital euro.[18] Denna metod bygger på de tre pelare som anges i lagförslaget – användbarhet, penningpolitik och finansiell stabilitet. Vi bygger vidare på den återkoppling vi har fått från alla marknadsaktörer och vi strävar efter att offentliggöra resultaten under sommaren. Preliminära resultat visar redan att användningen av den digitala euron för dagliga betalningar inte kommer att skada den finansiella stabiliteten, banktillsynen eller penningpolitiken.
Denna offentlig-privata insats för att återta vårt oberoende inom massbetalningsområdet kommer sannolikt att bli mer framgångsrik om den också främjar innovation, vilket några av er tidigare påpekat. Därför utlyste vi i oktober förra året en inbjudan till intresseanmälan för innovationspartnerskap för den digitala euron.[19] Det primära målet är att experimentera med villkorsstyrda betalningar och andra innovativa betalningssituationer. Vi undersöker till exempel möjligheten att låta människor betala endast om en viss tjänst tillhandahålls, och på så sätt undvika långdragna och osäkra ersättningsförfaranden.
Vi har sett ett stort intresse från olika marknadssektorer, och omkring 100 sökande vill experimentera ytterligare med nya betalningssituationer och tekniska lösningar.[20] Dessa innovationspartnerskap kommer i slutändan att gynna alla leverantörer och användare av den digitala euron. Leverantörerna kommer att kunna utöka sin kund- och intäktsbas, medan användarna kommer att kunna dra nytta av innovativa betalningsalternativ.
Dessutom fortskrider det tekniska arbetet med integritet, offline funktionalitet och operativ motståndskraft väl. Vi befinner oss också mitt i upphandlingsprocessen för att upprätta ramavtal med eventuella framtida leverantörer av digitala eurotjänster.[21]
Slutligen bedriver vi omfattande forskning för att samla in genomförbara insikter om användarnas preferenser och se till att den digitala euron ger människor tydliga fördelar.[22] Detta är något ni också tog upp i Europaparlamentets nyligen antagna resolution om ECB:s årsrapport.[23]
Sammanfattning
Låt mig sammanfatta.
Det är dags att agera nu. Det är därför ännu mer angeläget att göra framsteg, både vad gäller förordningen om en digital euro och förordningen om kontanters ställning som lagligt betalningsmedel för att vi ska kunna öka vår motståndskraft mot eventuella störningar och bryta vårt växande beroende av utländska företag.
Vi har betonat vikten av Europas strategiska oberoende ända sedan projektet med en digital euro inleddes.[24] Den goda nyheten är att både medlagstiftarna och ECB under de senaste åren har arbetat hårt med denna fråga.
Detta är ett offentligt-privat gemensamt europeiskt projekt, och som medlagstiftare är ni av central betydelse för att det ska bli verklighet. Nu är det dags att se till att Europas strategiska oberoende på det viktiga betalningsområdet blir verklighet.
För att den digitala euron ska bli framgångsrik behöver vi en robust och framåtblickande lagstiftning. ECB är redo att stödja er med tekniska synpunkter efterhand som era överläggningar fortskrider och vi kommer naturligtvis att fortsätta att uppdatera er om de framsteg vi gör.
Låt oss i denna snabbt föränderliga värld visa alla européer att vi bemöter utmaningar direkt, vi skyddar vår valuta och vi garanterar människors frihet att betala som de själva önskar.
Tack för er uppmärksamhet.
ECB (2024), Study on the payment attitudes of consumers in the euro area (SPACE), December.
ECB (2025), Report on card schemes and processors, februari. Dessutom erbjuder endast ett begränsat antal europeiska länder ett inhemskt betalningsalternativ för internethandel.
Enligt ECB:s senaste betalningsstatistik stod de internationella kortsystemen under det första halvåret 2024 för 66 procent av alla elektroniskt initierade transaktioner med kort utgivna i euroområdet (en ökning från 61 procent 2022).
Det totala värdet på eurosedlar i omlopp ligger för närvarande strax under 1 600 miljarder euro. Och sedlarna cirkulerar snabbt: under 2024 låg värdet på de sedlar som bankerna tillhandahåller sina kunder på en liknande nivå, på strax över 1 600 miljarder euro.
Eurosystemets kontantstrategi syftar till att säkerställa att kontanter fortfarande är lättåtkomliga och allmänt accepterade både som betalningsmedel och som värdebevarare. Se även ECB (2025), ”ECB väljer motiv för framtida eurosedlar”, pressmeddelande, 31 januari.
Detta tillvägagångssätt säkerställer rättssäkerhet för fysiska betalningar och är i linje med bestämmelserna i förslaget till förordning om en digital euro. Se förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om eurosedlars och euromynts ställning som lagliga betalningsmedel Europeiska kommissionen, COM(2023) 364 final, 28 juni 2023 och Europeiska centralbankens yttrande av den 13 oktober 2023 om ett förslag till förordning om eurosedlars och euromynts ställning som lagliga betalningsmedel (CON/2023/31).
ECB (2024), op. cit.
ECB (2025), Report on card schemes and processors, februari.
EuroCommerce (2024), ”EU businesses’ competitiveness impacted by current cards payments landscape – a call for urgent action”, ståndpunktsdokument, 8 juli.
PayPal har exempelvis annonserat planer på att erbjuda en egen stablecoin – PayPal USD (PYUSD) som en betalningsmöjlighet till mer än 20 miljoner små och medelstora handlare i slutet av 2025. Detta kommer att göra det möjligt för handlare att enkelt betala sina säljare i stablecoins genom en ny PYUSD-driven funktion för att betala räkningar. I stället för att avveckla betalningar genom traditionella banknätverk kommer företag att kunna skicka PYUSD direkt, utan användning av mellanhänder. PYUSD kan användas var som helst där PayPal accepteras, inbegripet miljoner handlare världen över. PYUSD kan därför redan användas som betalningsalternativ på e-handelsplattformar och butiksterminaler, och möjliggör för handlare att ta emot betalningar från kunder.
Se även Lane, P.R. (2025), “The digital euro: maintaining the autonomy of the monetary system”, tal vid University College Cork Economics Society Conference 2025, Cork, 20 mars.
En offline-funktion skulle göra det möjligt att använda den digitala euron även om man har dålig eller ingen internetuppkoppling. Innan en betalning görs skulle användaren behöva förfinansiera sitt offlinekonto för digitala euro och dessa medel skulle lagras lokalt på användarens enhet. Betalningen skulle ske utan inblandning från tredje part. För mer information om integritet, se Daman, M.G.A. (2024), “Making the digital euro truly private”, ECB:s blogg, ECB, 13 juni.
Precis som för andra betalningssystem skulle betaltjänstleverantörer som distribuerar den digitala euron kunna debitera näringsidkare för dessa tjänster. Priset för näringsidkare och betaltjänstleverantörer skulle omfattas av ett tak, i enlighet med Europeiska kommissionens förslag till lagstiftning om den digitala euron. Precis som vid tillverkning och utgivning av sedlar skulle Eurosystemet stå för kostnaderna för att upprätta ett system och en infrastruktur för den digitala euron.
Det finns flera exempel på marknadsinitiativ med målet att tillhandahålla alleuropeiska lösningar. Till exempel, 14 banker från Frankrike, Tyskland, Belgien, Nederländerna och Luxemburg vill positionera ett nytt varumärke, Wero, som en del av European Payments Initiative (EPI). Wero erbjuder för närvarande betalningslösningar för person-till-person- och betalningssituationer online (där det accepteras). Även om detta är en positiv utveckling har Wero fortfarande ett begränsat tillämpningsområde i EU och avser inte att utöka sina betalningar vid försäljningsställen med en kontaktlös (NFC) lösning. Samtidigt har Europa, European Payments Alliance, inrättats genom vilken Bancomat, Bizum och MB WAY börjat bygga ut sin tjänst för att göra det möjligt för användare i Italien, Portugal, Spanien och Andorra att skicka och ta emot pengar omedelbart via mobiltelefonnummer. Även om driftskompatibilitet mellan inhemska system potentiellt kan koppla samman separata betalningssystem, kräver en verkligt sömlös och integrerad betalningsupplevelse att betydande tekniska, regleringsmässiga och användarupplevelser övervinns, särskilt när man överväger olika betalningssituationer som försäljningsställen och e-handel. Dessa europeiska privata initiativ skulle kunna dra nytta av den digitala eurons öppna standarder och ställning som lagligt betalningsmedel och därmed expandera till nya länder och hantera nya betalningssituationer på ett mer kostnadseffektivt sätt.
ECB (2024), Progress on the preparation phase of a digital euro – Second Progress Report, 2 december.
Eurosystemet inrättade en arbetsgrupp som ska utforma regelboken för den digitala euron för att få in synpunkter från finansbranschen, konsumenter och handlare. Gruppen består av 22 experter från den offentliga och privata sektorn med erfarenhet av finansiering och betalningar. Se ECB (2023), ”Medlemmar i gruppen för utveckling av regelboken för den digitala euron”, 15 februari. För mer information, se brevet från Piero Cipollone till Aurore Lalucq, ordförande för Europaparlamentets utskott för ekonomi och valutafrågor, om uppdatering av arbetet i gruppen med utveckling av regelboken för den digitala euron, 5 september 2024.
Regelboken för en digital euro skulle ge gemensamma standarder i hela euroområdet. Standarderna för acceptans av den digitala euron skulle vara tillgängliga kostnadsfritt för återanvändning av privata parter, som kommer att kunna utveckla sina tjänster på denna grundval. Detta kommer att hjälpa privata leverantörer att uppnå acceptans i hela Europa på teknisk nivå, vilket leder till kostnadseffektivitet och en mer integrerad europeisk betalningsmarknad. En utvidgning av både geografisk räckvidd och produktportfölj kommer i sin tur att göra det lättare att konkurrera internationellt. Även om teknisk acceptans skulle garanteras skulle kommersiella avtal fortfarande behövas.
ECB har arbetat med experter från nationella centralbanker och nationella behöriga myndigheter för att ta fram en omfattande metod för kalibrering av begränsningar för innehav av digital euro. Vid det tekniska mötet om en digital euro den 16 juli 2024 delade medlemsorganisationerna i Euro Retail Payments Board med sig av sina åsikter om de faktorer som påverkade kalibreringen, vilka införlivades i utvecklingsprocessen. Se ECB (2024), “Preliminary methodology for calibrating holding limits”, 10 december.
ECB (2024), “inbjudan till intresseanmälan för innovationspartnerskap för den digitala euron”, MIP News, 31 oktober.
Bland de sökande finns 25 nystartade företag, 18 IT-företag, tio andra betaltjänstleverantörer, nio universitet och fem banker. Exempel på nya betalningssituationer omfattar i) förortstransport med en smarttelefon för incheckning/utcheckning och som möjliggör villkorad ersättning om en tjänst försenas, ii) genomförande av konsumenters rätt att frånträda abonnemang, en process som för närvarande inte alltid är transparent.
Under 2024 inledde vi processen för att välja ut potentiella leverantörer. Vi utfärdade infordringar för intresseanmälningar för att upprätta ramavtal för fem komponenter i den digitala euron som ska drivas av leverantörer utanför Eurosystemet: i) alias-uppslagningskomponenten, ii) den säkra komponenten för utbyte av betalningsinformation, iii) komponenten för bedrägeri och riskhantering, iv) offline-komponenten och v) en digital euroapp och tillhörande programvaruutvecklingspaket. Andra komponenter, t.ex. betalningsavveckling, skulle komma från Eurosystemet. För mer information, se brevet från Piero Cipollone till Irene Tinagli, ordförande för Europaparlamentets utskott för ekonomi och valutafrågor, om uppdatering av arbetet i gruppen med utveckling av regelboken för den digitala euron och inledning av urvalsförfarandet för potentiella leverantörer av digital euro, 3 januari 2024.
ECB har anlitat en specialiserad leverantör för att bedriva omfattande användarforskning, som inleddes i september 2024. Syftet med denna forskning är att samla in genomförbara insikter om användarnas preferenser för att få fram ett värdeförslag för en digital euro. De viktigaste fokusområdena omfattar: i) en allmän segmenteringsanalys av den bredare befolkningen för att identifiera vem som skulle använda en digital euro och vad de skulle behöva, ii) användarpreferenser för begränsningar för innehav som kommer att ligga till grund för det tekniska arbetet för metoden för kalibrering av innehavsgräns för en digital euro och iii) djupgående studier som genomförts med utsatta grupper och små handlare. De metoder som används omfattar enkäter, fokusgrupper, expertintervjuer och en online-gemenskap för snabbt samråd med användarna. Forskningsresultaten förväntas offentliggöras i mitten av 2025.
Europaparlamentet (2025), BETÄNKANDE om Europeiska centralbanken – årsrapport 2024 – 22 januari.
ECB (2020), Report on a digital euro, oktober.
Europeiska centralbanken
Generaldirektorat Kommunikation och språktjänster
- Sonnemannstrasse 20
- 60314 Frankfurt am Main, Tyskland
- +49 69 1344 7455
- media@ecb.europa.eu
Texten får återges om källan anges.
Kontakt för media