Mikä on bitcoin?
13.2.2018 (päivitetty 24.6.2021)
Bitcoinit ovat kryptovaroja. Mikä se oikein on, ja miten se eroaa virallisista valuutoista?
Periaatteessa bitcoin on digitaalinen rahake, jota voidaan käyttää sähköisenä maksuvälineenä. Bitcoinit ovat olemassa vain digitaalisessa muodossa. Bitcoinit luodaan ja niitä säilytetään tietokoneiden muodostaman vertaisverkon tietokannassa käyttämällä monimutkaisia matemaattisia kaavoja. Bitcoineja ei siis hallinnoi mikään yksittäinen viranomainen tai organisaatio.
Bitcoin on siis kyllä digitaalinen, mutta valuutta se ei ole. Miksi?
Mikään taho ei hallinnoi bitcoinia
Bitcoineja ei laske liikkeeseen mikään julkinen viranomainen. Niihin ei siis voi luottaa samalla tavoin kuin esimerkiksi euroon, jonka arvon takaavat euroalueen keskuspankit. Me keskuspankeissa teemme yhteistyötä sen eteen, että euron arvo säilyy ja sitä voi käyttää maksuvälineenä jatkossakin.
Bitcoin ei ole yleisesti hyväksytty maksuväline
Jos bitcoin olisi valuutta, sitä voitaisiin käyttää laajalti. Bitcoinit kuitenkin käyvät maksuksi vain harvoin, ja silloinkin maksutapahtumat ovat hitaita ja kalliita.
Bitcoinin käyttäjillä ei ole suojaa
Jos hakkerit varastavat bitcoinit, käyttäjillä ei ole mitään oikeusturvaa.
Bitcoinin arvo vaihtelee suuresti
Normaalit valuutat ovat luotettavia arvon säilyttäjiä, joiden käyttäjät voivat olla varmoja, että rahalla saa suurin piirtein saman verran tavaroita tai palveluja tänään, huomenna tai samaan aikaan ensi vuonna. Bitcoin ei ole vakaa. Sen arvo voi muutaman päivän aikana nousta taivaisiin ja laskea yhtä nopeasti.
Aiheeseen liittyvää sisältöä
Digitaalinen euro
Digitaalisella eurolla arjen maksuliikenne hoituisi nopeasti, helposti ja turvallisesti.
Lue lisää digitaalisesta eurostaRahan tulevaisuus
EKP:n pääjohtaja Christine Lagarde on käsitellyt rahaa ja maksutapoja kirjoituksessaan L’ENA hors les murs ‑aikakausilehdessä.
The future of money – innovating while retaining trust